ΑΙΣΙΟΔΟΞΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΓΙΑ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΗΠΑΤΟΣ - ΠΑΓΚΡΕΑΤΟΣ

Η διαγνωστική διερεύνηση των παθήσεων του ήπατος, των χοληφόρων και του παγκρέατος, τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί σε τέτοιο επίπεδο, ώστε να προλαμβάνονται ή το λιγότερο να διαγιγνώσκονται πρώιμα και να αντιμετωπίζονται θεραπευτικά έγκαιρα, με συντηρητικές ή επεμβατικές μεθόδους και θεαματικά αποτελέσματα. Ακόμη και η μεταστατική νόσος του ήπατος εάν αντιμετωπισθεί με μεθοδικότητα και ανάλογη επεμβατικότητα, δίνει στον ασθενή υψηλά ποσοστά πιθανότητας μακράς επιβίωσης ή και πλήρους ίασης.

Οι κακοήθεις παθήσεις των εξωηπατικών χοληφόρων-που παλαιότερα θεωρούνταν παθήσεις χωρίς πιθανότητα ίασης- σήμερα με τη δυνατότητα ριζικών επεμβάσεων και συμπληρωματικών θεραπειών, παρουσιάζουν ικανοποιητικά αποτελέσματα.

Για την αποκατάσταση των κακώσεων των χοληφόρων, οι οποίες προκαλούνται κατά τη διενέργεια χολοκυστεκτομής -είτε ανοικτής είτε λαπαροσκοπικής- απαιτείται τεράστια εμπειρία και μεθοδικότητα. Αντιθέτως, η κακή αντιμετώπιση αυτών των καταστάσεων, μπορεί να οδηγήσει σε ηπατική ανεπάρκεια.