ΚΑΡΔΙΑΚΟΣ ΚΑΘΕΤΗΡΙΑΣΜΟΣ

Ο καρδιακός καθετηριασμός είναι μια μέθοδος εξέτασης της καρδιάς. Κατά την διάρκεια αυτής της εξέτασης ο γιατρός μπορεί να μετρήσει τις πιέσεις μέσα στην καρδιά, να φωτογραφήσει τις αρτηρίες της καρδιάς και να βγάλει συμπεράσματα για το πόσο καλά λειτουργεί η καρδιά.

Στις περισσότερες περιπτώσεις οι ασθενείς έρχονται στο νοσοκομείο το πρωί, υποβάλλονται σε καθετηριασμό και φεύγουν αργά το ίδιο απόγευμα. Η διαδικασία αυτή ονομάζεται διαδικασία εξωτερικού ασθενούς.

Είτε κάνετε τον καθετηριασμό ως εξωτερικός ασθενής ή με εισαγωγή στο νοσοκομείο,  θα συναντήσετε αρχικά τον γιατρό που θα κάνει την εξέταση ή κάποιο μέλος  από την ομάδα των καθετηριαστών. Αυτοί θα σας εξηγήσουν πως γίνεται η εξέταση και τους κινδύνους που εγκυμονεί.

Η εξέταση αυτή καθ’ εαυτή, είναι ασφαλής. Υπάρχει ακόμη ένα μικρό ρίσκο (λιγότερο από 1 περιστατικό στα 250) αιμορραγίας, λοίμωξης, αλλεργικής αντίδρασης στο σκιαστικό, και νεφρικής ανεπάρκειας. Το ποσοστό των σοβαρών επιπλοκών όπως εγκεφαλικό επεισόδιο, έμφραγμα ή θάνατος είναι 1 στα 1000 περιστατικά.

Εάν πρόκειται να υποβληθείτε σε καθετηριασμό ως εξωτερικός ασθενής, καλό θα ήταν να έχετε μαζί σας ρούχα και πυτζάμες στην περίπτωση που χρειαστεί να μείνετε στο νοσοκομείο.

Το πρωί της εξέτασης θα πρέπει να είστε νηστικοί. Ο γιατρός σας θα καθορίσει πια από τα φάρμακά σας πρέπει να πάρετε και ποια όχι. Να είστε σίγουροι ότι ξέρετε τα φάρμακα που πρέπει να αποφύγετε πριν την εξέταση.

Οι ασθενείς που παρουσίασαν στο παρελθόν αλλεργικές αντιδράσεις σε σκιαστικά,  θα πάρουν κάποιο χάπι την προηγούμενη μέρα ή το πρωί της εξέτασης για την αποφυγή αλλεργικών αντιδράσεων. Ενημερώστε τον γιατρό σας αν είχατε στο παρελθόν αλλεργίες.