ΚΑΡΔΙΑΚΟΣ ΚΑΘΕΤΗΡΙΑΣΜΟΣ

Ο καρδιακός καθετηριασμός είναι μια μέθοδος εξέτασης της καρδιάς. Κατά την διάρκεια αυτής της εξέτασης ο γιατρός μπορεί να μετρήσει τις πιέσεις μέσα στην καρδιά, να φωτογραφήσει τις αρτηρίες της καρδιάς και να βγάλει συμπεράσματα για το πόσο καλά λειτουργεί η καρδιά.

Κάποιοι ασθενείς υποβάλλονται σε καρδιακό καθετηριασμό λόγω δύσπνοιας που οφείλεται σε εξασθένηση του καρδιακού μυός. Η κατάσταση αυτή ονομάζεται συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια.

Όταν αναπτύσσεται στένωση στις στεφανιαίες αρτηρίες, η καρδιά δεν μπορεί να δεχθεί αρκετό οξυγονωμένο αίμα κυρίως κατά την διάρκεια φυσικής δραστηριότητας (βάδισμα, τρέξιμο, χειρωνακτική εργασία). Το αποτέλεσμα είναι ο πόνος στο στήθος ή ακόμα και το έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Πριν από τον καρδιακό καθετηριασμό

Είτε κάνετε τον καθετηριασμό ως εξωτερικός ασθενής ή με εισαγωγή στο νοσοκομείο, θα συναντήσετε αρχικά τον γιατρό που θα κάνει την εξέταση ή κάποιο μέλος από την ομάδα των καθετηριαστών. Αυτοί θα σας εξηγήσουν πως γίνεται η εξέταση και τους κινδύνους που εγκυμονεί.

Η εξέταση αυτή καθ’ εαυτή, είναι ασφαλής. Υπάρχει ακόμη ένα μικρό ρίσκο (λιγότερο από 1 περιστατικό στα 250) αιμορραγίας, λοίμωξης, αλλεργικής αντίδρασης στο σκιαστικό, και νεφρικής ανεπάρκειας. Το ποσοστό των σοβαρών επιπλοκών όπως εγκεφαλικό επεισόδιο, έμφραγμα ή θάνατος είναι 1 στα 1000 περιστατικά.

Εάν πρόκειται να υποβληθείτε σε καθετηριασμό ως εξωτερικός ασθενής, καλό θα ήταν να έχετε μαζί σας ρούχα και πιτζάμες στην περίπτωση που χρειαστεί να μείνετε στο νοσοκομείο.

Το πρωί της εξέτασης θα πρέπει να είστε νηστικοί. Ο γιατρός σας θα καθορίσει πια από τα φάρμακά σας πρέπει να πάρετε και ποια όχι. Να είστε σίγουροι ότι ξέρετε τα φάρμακα που πρέπει να αποφύγετε πριν την εξέταση.

Οι ασθενείς που παρουσίασαν στο παρελθόν αλλεργικές αντιδράσεις σε σκιαστικά, θα πάρουν κάποιο χάπι την προηγούμενη μέρα ή το πρωί της εξέτασης για την αποφυγή αλλεργικών αντιδράσεων. Ενημερώστε τον γιατρό σας αν είχατε στο παρελθόν αλλεργίες.

Τι συμβαίνει κατά τον καθετηριασμό

Στους ασθενείς δίνεται συνήθως ένα ήπιο ηρεμιστικό για να τους βοηθήσει να χαλαρώσουν. Οι περισσότεροι ασθενείς είναι ξύπνιοι αλλά νυστάζουν ελαφρώς κατά την διάρκεια της εξέτασης.

Μόλις σας μεταφέρουν στο Αιμοδυναμικό Εργαστήριο θα σας βάλουν στην αίθουσα του καθετηριασμού, σε ένα ειδικό τραπέζι. Οι περισσότεροι καθετηριασμοί γίνονται διαμέσου της αρτηρίας στο μηρό. Σπάνια χρησιμοποιείται η αρτηρία στον αγκώνα ή τον καρπό. Την περιοχή αυτή στο πόδι (ή το χέρι) θα την ξυρίσουν και θα την αποστειρώσουν. Στη συνέχεια, θα σας σκεπάσουν με αποστειρωμένα σεντόνια. Ο γιατρός θα σας κάνει τοπική αναισθησία στον μηρό (ή χέρι) και θα εισάγει στην αρτηρία ένα μικρό σωλήνα που ονομάζεται θηκάρι.

Μερικές φορές ένας δεύτερος τέτοιος σωλήνας εισάγεται στην φλέβα στο πόδι για να μετρηθούν πιέσεις και το οξυγόνο του αίματος στην καρδιά.

Στην αρχή της εξέτασης, ειδικοί καθετήρες (μακρύς λεπτοί πλαστικοί ) μπορεί να προωθηθούν στην καρδιά για να μετρηθούν πιέσεις σε συγκεκριμένες καρδιακές κοιλότητες. Στην συνέχεια, καθετήρες ειδικού σχήματος προωθούνται στην καρδιά στην αριστερή στεφανιαία αρτηρία. Εκεί γίνεται η έγχυση ενός σκιαστικού στην αριστερή στεφανιαία αρτηρία και τους κλάδους της και λαμβάνονται «φωτογραφίες». Η κάμερα των ακτίνων Χ περιστρέφεται γύρω από τον ασθενή για να φωτογραφήσει τις αρτηρίες από διάφορες γωνίες. Ένας δεύτερος καθετήρας προωθείται στην συνέχεια στην δεξιά στεφανιαία αρτηρία και επαναλαμβάνεται η ίδια διαδικασία. Οι περισσότεροι ασθενείς δεν νοιώθουν τίποτα κατά την έγχυση του σκιαστικού. Κάποιοι μπορεί να νοιώσουν μια ελαφρά δυσφορία η οποία εξαφανίζεται σε μερικά δευτερόλεπτα.

Στην συνέχεια, ένας ακόμη ειδικός καθετήρας προωθείται στην αριστερή κοιλία. Εκεί γίνεται και πάλι έγχυση σκιαστικού, και οι γιατροί παρακολουθούν πόσο καλά εξωθεί η αριστερή κοιλία. Αυτή η εξέταση που λέγεται κοιλιογραφία μπορεί να δείξει αν κάποια βαλβίδα ανεπαρκεί. Κατά την κοιλιογραφία, οι περισσότεροι ασθενείς νοιώθουν ένα κάψιμο στο σώμα για περίπου 15 δευτερόλεπτα.

Η όλη διαδικασία διαρκεί από 20 λεπτά έως και 1 ώρα. Η διάρκεια της εξέτασης εξαρτάται από τις μετρήσεις που χρειάζεται να γίνουν καθώς και από άλλους παράγοντες που σχετίζονται με την ανατομία της καρδιάς σας.

Τι συμβαίνει μετά τον καθετηριασμό

Μετά το τέλος της εξέτασης τα θηκάρια που τοποθετήθηκαν στο πόδι ή το χέρι, αφαιρούνται. Ένας νοσοκόμος θα ασκήσει πίεση στο σημείο αυτό για λίγο χρόνο για να κλείσει αυτή η μικρή τρύπα στην αρτηρία. Θα πρέπει να μείνετε ξαπλωμένος για κάποιες ώρες για να παραμείνει στεγανή η αρτηρία. Ένα ειδικό βάρος θα τοποθετηθεί στο πόδι για αυτές τις ώρες.

Οι γιατροί χρησιμοποιούν διάφορους τρόπους για να στεγανοποιήσουν την αρτηρία και θα πρέπει να ακολουθήσετε τις οδηγίες του γιατρού σας.

Οι περισσότεροι εξωτερικοί ασθενείς θα πάνε στα σπίτια τους περίπου μετά 6 ώρες. Επειδή υποβληθήκατε σε μια μεγάλη και σημαντική εξέταση και ίσως έχετε πάρει και κάποια φάρμακα για να παραμείνετε ήρεμοι, αποφύγετε να οδηγήσετε για να πάτε στο σπίτι σας.

Η περιοχή στο πόδι σας μπορεί να είναι ελαφρά επώδυνη και να υπάρχει ένα μικρό οίδημα για 1 ή 2 μέρες και είναι φυσιολογικό.

Εάν όμως υπάρχει πόνος ή πρήξιμο, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας για να ξεκαθαριστεί αν χρειάζεται περαιτέρω έρευνα. Σε σπάνιες περιπτώσεις που η αρτηρία δεν έχει κλείσει καλά, μπορεί να αναπτυχθούν λοιμώξεις.